Syllogism - Verbal Reasoning Interview Questions and Answers



Directions to Solve


In each of the following question contains some statements followed by some conclusions. Decide which of the given conclusions logically follow from the given statements, disregarding commonly known facts.

1. Statements :
       All birds are dogs.
       No dog will bark.
Conclusion :
       I. Some barking things are birds.
       II. No bird will bark.

A. If only I follows

B. If only II follows

C. If either I or II follows

D. If neither I nor II follows

E. If both I and II follow

Answer : B. If only II follows...




2. Statements:
       All potatoes are brinjals.
       Some brinjals are spinach.
       All brinjals are flowers.
Conclusions:
       I. All flowers are spinach.
       II. Some potatoes are flowers.
       III. Some potatoes are spinach.

A. Only I follows

B. Only II follows

C. Only I and III follow

D. None follows

E. None of these

Answer : B. Only II follows...



3. Statements :
       All rankers are intelligent.
       All intelligent people are smart.
       Some intelligent are dark.
Conclusions :
       I. No ranker is a smart.
       II. Some dark are rankers.
       III. Some smart are dark.
       IV. Some rankers are smart.

A. Only I follows

B. Only II follows

C. Only I, II and IV follows

D. Either I or IV follows

E. None of these

Answer : D. Either I or IV follows...




4. The question contains some statements followed by some conclusions. Decide which of the given conclusions logically follow from the given statements, disregarding commonly known facts

Statements:
      All files are folders.
      All folders are boxes.
      All boxes are drawers.
Conclusions:
      I. All folders are drawers.
      II. All boxes are files.
      III. All files are drawers.
      IV. All drawers are folders.

A. Only I and II will follow

B. Only I and III will follow

C. Only II and III will follow

D. All follows

Answer : B. Only I and III will follow




5. Statements:
      All cities are towns.
      Some cities are villages.
Conclusions:
      I. All villages are towns.
      II. No village is a town.
      III. Some villages are town.

A. Only I follows.

B. Only II follows.

C. Only III follows.

D. None follows.

Answer : C. Only III follows




6. Statements:
      All doctors are surgeons
      Some chemists are doctors.
Conclusions:
      I. Some chemists are surgeons.
      II. All surgeons are chemists.

A. Only conclusion I follows

B. Only conclusion II follows

C. Neither I nor II follows

D. Both I and II follow

Answer : A. Only conclusion I follows



7. Statements:
      All good athletes want to win.
      All good athletes eat well.
Conclusions:
      I. All those who eat well are good athletes.
      II. All those who want to win, eat well.

A. Only conclusion I follows

B. Only conclusion II follows

C. Neither I nor II follows

D. Both I and II follow

Answer : C. Neither I nor II follows




8. Statements:
      All parks are roads.
      Some roads are mall.
Conclusions:
      I. All malls are roads.
      II. All malls are parks.
      III. Some parks are malls.
      IV. No park is a mall.

A. Only I follows

B. Only II follows

C. Either I or II follows

D. Only III and IV follows

E. None follows

Answer : E. None follows




9. Statements:
      All shares are debentures
      No debenture is an equity.
Conclusions:
      I. No equity is a share
      II. Some debentures are shares

A. Only conclusion I follows.

B. Only conclusion II follows.

C. Neither I nor II follows

D. Both I and II follow.

Answer : D. Both I and II follow




10. Statements:
      No beach is island.
      All islands are reefs.
Conclusions:
      I. All beaches are reefs.
      II. No beach is a reef.
      III. Some reefs are islands.
      IV. All reefs are islands.

A. Only I follows.

B. Only II follows.

C. Either I or II follows.

D. Only III and IV follows.

E. Neither I, II nor IV follows.

Answer : E. Neither I, II nor IV follows...



11. Statements:
      Some bags are hot.
      All hots are cakes.
Conclusions:
      I. All cakes are bags.
      II. Some bags are cakes.

A. Only conclusion I follows.

B. Only conclusion II follows.

C. Neither I nor II follows

D. Both I and II follow.

Answer : B. Only conclusion II follows




12. Statements:
      Some children are adults.
      Some adults are not old.
Conclusions:
      I. Some children are not old.
      II. Some children are old.

A. Only conclusion I follows.

B. Only conclusion II follows.

C. Neither I nor II follows

D. Both I and II follow.

Answer : C. Neither I nor II follows...




13. Statements:
      Some mobiles are cameras.
      Some cameras are calculators.
Conclusions:
      I. All calculators are mobiles.
      II. All cameras are mobiles.

A. Only conclusion I follows.

B. Only conclusion II follows.

C. Neither I nor II follows

D. Both I and II follow.

Answer : C. Neither I nor II follows...




14. Statements:
      Some officers are honest.
      Reddy is an officer.
Conclusions:
      I. Some officers are dishonest.
       II. Reddy is honest.
      III. Reddy is dishonest.
      IV. Officer are usually honest.

A. Only I follows.

B. Only II follows.

C. either I or II follows

D. Both III and IV follow.

Answer : A. Only I follows





Related Searches to Syllogism - Verbal Reasoning Interview Questions and Answers